Overslaan en naar de inhoud gaan

(nieuws mei 2021, met dank aan het Vlaams Patiëntenplatform)

Ook 16- en 17-jarigen worden nu ingeënt


De Hoge Gezondheidsraad gaf een positief advies voor de inenting van 16- en 17-jarigen. Deze doelgroep kan alleen met het Pfizer-vaccin gevaccineerd worden. Het Vlaams Patiëntenplatform (VPP) ijvert ervoor dat ook jongeren met onderliggende aandoeningen voorrang krijgen bij de vaccinatie. Binnen de Task Force Vaccinatie wordt bekeken hoe dit zal lopen. De definitieve beslissing hierover volgt in de loop van deze week. We houden jullie op de hoogte!

Het coronacertificaat: wat en hoe? 


Om deze zomer vrij te kunnen reizen binnen de Europese Unie komt er vanaf 1 juli een coronacertificaat. Je krijgt het certificaat als je voldoet aan één van de volgende voorwaarden:

  • Je bent gevaccineerd.
  • Je kan een negatieve PCR-test (niet ouder dan 72 uur) of een negatieve sneltest (niet ouder dan 24 uur) voorleggen.
  • Je testte in de afgelopen 6 maanden positief op het coronavirus.

Heb je nog maar één van twee doses van een vaccin gekregen? Dan zal je, afhankelijk van de regels van de lidstaat waar je naartoe reist, mogelijk ook een negatieve test moeten voorleggen.
 
Het certificaat zal digitaal beschikbaar zijn, onder andere via www.mijngezondheid.be. Daarnaast zal het ook mogelijk zijn om het certificaat via de post te laten toesturen.
 
De verschillende lidstaten werken momenteel nog verder aan richtlijnen rond het coronacertificaat. Begin juli kunnen we meer informatie verwachten. Wil je nu al meer informatie over reizen naar het buitenland? Ga dan naar de website van de Europese Unie en de website van de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken.                       
 

Bron: vrt.be 

Vragen?


Heb je nog vragen? Check dan zeker de website www.laatjevaccineren.be