Overslaan en naar de inhoud gaan
Inspuiting

Welke vaccins worden op dit moment gebruikt en bij wie?


Op dit moment worden vier vaccins toegediend:

  • Pfizer-BioNTech
  • Moderna
  • AstraZeneca
  • Janssen Pharmaceutica (ook wel het Johnson & Johnson vaccin genoemd)

Deze vier vaccins zijn goedgekeurd door het Europese Geneesmiddelenagentschap (EMA). Het Pfizer-BioNTech-vaccin en het Moderna-vaccin worden toegediend bij alle volwassenen. Het Astra Zeneca-vaccin wordt enkel toegediend bij personen vanaf 41 jaar. Personen die een eerste inenting kregen met het Astra Zeneca-vaccin, zullen ook voor hun tweede prik een Astra Zeneca-vaccin toegediend krijgen. Voor het Astra Zeneca-vaccin is de tijd tussen de twee dosissen ingekort van 12 weken naar 8 weken. Opgelet: dit geldt enkel voor mensen, die uitgenodigd worden vanaf de week van 24 mei! Wie voor die datum uitgenodigd werd of wie al een eerste prik gekregen heeft, krijgt pas na 12 weken zijn tweede spuit.
 
Ook het Janssen Pharmaceutica-vaccin zal voorlopig enkel gegeven worden aan personen vanaf 41 jaar. Kreeg je al een uitnodiging voor vaccinatie met het Janssen Pharmaceutica-vaccin? Je uitnodiging blijft geldig maar je zal een ander vaccin krijgen. Voor een definitieve beslissing wachten we het advies van het Europees Geneesmiddelenagentschap af.

Bron: www.laatjevaccineren.be

 

Kan ik kiezen welk vaccin ik krijg?Je kan niet kiezen met welk vaccin je ingeënt wordt. We krijgen nog steeds signalen van ongeruste patiënten die Pfizer verkiezen boven Astra Zeneca. Sommigen laten zich zelfs liever niet inenten als ze het Astra Zeneca-vaccin aangeboden krijgen. Volgens het advies van de Hoge Gezondheidsraad van 10 maart kan iedereen boven de 18 jaar met elk van de beschikbare vaccins ingeënt worden, dus ook met het Astra Zeneca-vaccin.

Een uitzondering wordt gemaakt voor personen met een zeldzame ziekte die een behandeling met een adeno-geassocieerd-virus (AAV) vereist. Zij worden met een mRNA-vaccin (dus niet Astra Zeneca) ingeënt. Patiënten met andere onderliggende aandoeningen kunnen wel met het Astra Zeneca-vaccin worden ingeënt. Het Europees Geneesmiddelenagentschap liet op 18 maart tijdens een persconferentie weten dat men gerust kon blijven inenten met dit vaccin. Ook de Hoge Gezondheidsraad beklemtoonde in zijn advies op 19 maart dat de voordelen van het gebruik van het vaccin zwaarder wegen dan de mogelijke risico’s.

 
Meer informatie over de vaccins vind je hier.

Wat moet ik doen indien ik als risicopatiënt nog niet werd uitgenodigd?


Eind mei zouden alle risicopatiënten een uitnodiging voor hun vaccinatie gekregen moeten hebben. Werd je nog niet uitgenodigd? Dan kijk je best eerst op www.myhealthviewer.be. Daar kan je nakijken of je op de lijst staat van personen die voorrang krijgen voor een coronavaccin.
 
Sta je niet op de lijst? Neem dan contact op met je vaste huisarts en maak een afspraak. Dit is de huisarts die je GMD (Globaal Medisch Dossier) bijhoudt. Als de huisarts oordeelt dat je inderdaad een risicopatiënt bent, kan hij/zij je nog steeds toevoegen aan de lijst. Als je geen vaste huisarts hebt, maak je best een afspraak met een huisarts in de buurt.
 
Als je wel op de lijst staat en je hebt geen uitnodiging ontvangen, neem je best contact op met het vaccinatiecentrum van je regio. Je vindt de contactgegevens hiervan terug via (https://www.laatjevaccineren.be/vaccinatiecentra-in-vlaanderen-waar-krijg-ik-mijn-vaccin). Het kan altijd gebeuren dat er iets misgelopen is met je uitnodiging.
 
Je kan je ook op de reservelijst inschrijven via www.qvax.be (voor Vlaanderen) en via www.bruvax.brussels.doctena.be (voor Brussel). Je wordt dan opgeroepen als er een plaats vrijkomt in het geval iemand anders niet komt opdagen. Hierdoor kan je je vaccin wat eerder krijgen.

Reizen met een coronacertificaat - update


Om deze zomer vrij te kunnen reizen binnen de Europese Unie komt er vanaf 1 juli een coronacertificaat. Elke Belg boven de 6 jaar die een reis maakt binnen de Europese Unie zal zo’n certificaat moeten voorleggen.

Er zijn 3 verschillende certificaten, voor 3 verschillende situaties:

  • Je bent gevaccineerd? Dan krijg je een vaccinatiecertificaat. Dit certificaat is één jaar geldig.
  • Je kan een negatieve PCR-test (niet ouder dan 72 uur) of een negatieve sneltest (niet ouder dan 24 uur) voorleggen? Dan krijg je een testcerfiticaat dat 24u tot 48u geldig zal zijn.
    Belangrijk: Had je nog niet de kans om je te vaccineren, dan krijg je van de overheid twee gratis PCR-resten. Je kan ze vanaf 28 juni aanvragen via www.mijngezondheid.be
  • Je testte in de afgelopen 6 maanden positief op het coronavirus? Dan krijg je een herstelcertificaat dat geldig is vanaf 11 dagen na de positieve test. Het blijft geldig gedurende 180 dagen na de test.

 

Heb je nog maar één van twee doses van een vaccin gekregen?

Dan zal je, afhankelijk van de regels van de lidstaat waar je naartoe reist, mogelijks ook een negatieve test moeten voorleggen. Meer informatie over de regels in het land waar je naartoe reist vind je hier: https://reopen.europa.eu/nl.

Waar vind je het certificaat?

Het certificaat zal digitaal beschikbaar zijn via www.mijngezondheid.behttps://www.burgerprofiel.be/https://covidsafe.be/ of via de CovidSafeBE-app.  Je kan via het nummer 078/78.78.50 ook vragen om het certificaat per post toegestuurd te krijgen. Houd er rekening mee dat het certificaat enkele dagen onderweg kan zijn.
 
Wil je meer informatie over reizen naar het buitenland? Ga dan naar de website van de Europese Unie en de website van de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken.
 
Bron: www.laatjevaccineren.be & www.vrt.be

 

Vaccinatie van 12- tot 15-jarigen met onderliggende aandoeningen

 

Over wie gaat het?

Ook de 12- tot 15-jarigen met onderliggende aandoeningen zullen binnenkort gevaccineerd worden. Dat heeft de Interministeriële Commissie Volksgezondheid recent beslist. Het gaat hier over jonge patiënten met aandoeningen, zoals leukemie, chronische nier-of leverziekten, het syndroom van Down, een verstoord immuunsysteem en jongeren met een transplantatieachtergrond. Ook zij lopen immers een hoger risico op complicaties, als ze besmet zouden worden met het COVID-19 virus.

Hoe verloopt de vaccinatie?

De huisarts of pediater zal bepalen of de jongere in aanmerking komt voor vaccinatie. Deze arts zal hierover overleggen met de tiener en met zijn/haar ouders. Het resultaat van dit overleg moet vermeld worden in het medisch dossier van de jonge patiënt. De vaccinatie zelf zal in het vaccinatiecentrum doorgaan. De jongere kan enkel met Pfizer ingeënt worden. Alleen dit vaccin kreeg van het Europees Geneesmiddelenagentschap goedkeuring voor toediening aan deze leeftijdsgroep. De vaccinatie van deze jongeren zal gebeuren meteen na die van de 16- tot 17-jarige risicopatiënten. Meer info vind je via deze link.
 
Bron: PERSMEDEDELING van de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid en het Regeringscommissariaat Corona van 23 juni 2021 en www.laatjevaccineren.be.