Overslaan en naar de inhoud gaan

DYSTONIE, COVID EN VACCINATIE

Kan dystonie interfereren met COVID?

 • Van de grote internationale series die zijn gepubliceerd, is dystonie niet een van de waargenomen neurologische complicaties . Veelbeschreven neurologische symptomen zijn hoofdpijn, duizeligheid, spierpijn, smaak- en reukverlies. De complicaties zijn voornamelijk ischemische beroerte, encefalitis, Guillain Barré-syndroom, epilepsie, reanimatiemyopathie. Dit wordt in Frankrijk bevestigd door de studie die momenteel wordt gepubliceerd in het Salpêtrière-ziekenhuis.
 • Dystonie hebben maakt je niet kwetsbaarder . Kwetsbaarheidsfactoren zijn dezelfde voor dystonie patiënten als voor de algemene bevolking: een leeftijd > 65 jaar die het risico verdubbelt, comorbiditeiten (diabetes, hypertensie, obesitas, cardio-respiratoire problemen, nierfalen, immunosuppressie, enz.) twee of drie keer de risico op een ernstige vorm.
 • De impact van COVID op dystonie bestaat echter, ook al is deze niet specifiek vanwege sociaal isolement, stress, moeilijkheden bij het dragen van een masker, moeilijkheden om toegang te krijgen tot zorg (injectie van botulinetoxine, fysiotherapeut, logopedist, psycholoog ...). Maar er kunnen positieve effecten zijn met, voor sommigen, veiliger thuiswerken (telewerken), een ontwikkeling van sociale interacties via nieuwe technologieën (zoom, ontspanning via speciale platforms), betere motorische controle door het verminderen van externe verzwarende prikkels.

Botulinetoxine en COVID

 • COVID heeft geen specifiek effect op de behandeling met botulinetoxine-injectie die op dezelfde manier kan worden voortgezet.
 • Vaccinatie heeft geen invloed op de effectiviteit van de behandeling met botulinetoxine en ook niet op de effectiviteit van vaccinatie.

Dystonie en vaccinatie

 • De tot nu toe geboden beschermingen (social distancing, gebruik van een masker, ventilatie, handen wassen) zijn noodzakelijk maar onvoldoende. Alleen collectieve immuniteit en dus vaccinatie kan een pandemie indammen.
 • Er zijn drie hoofdtypen vaccins: mRNA-vaccins (Pfizer-BioNTech; Moderna); klassieke virale vectorvaccins (Astra-Zeneca en Johnson-Johnson); virusdeeltjesvaccins (Novavax). Ze hebben allemaal bewezen veiligheid en werkzaamheid.
 • Dystonie is geen contra-indicatie voor vaccinatie.
 • Dystonie geeft geen prioritaire toegang tot vaccinatie. Alleen bij een dystonie met comorbide factoren of een vorm met respiratoire betrokkenheid en/of thoracale misvorming, eventueel een vorm met larynxaandoeningen, zou men kunnen spreken van kwetsbaarheid en een prioriteit voor vaccinatie overwegen. Hetzelfde geldt voor bepaalde invaliderende neurogestimuleerde dystonieën waarvoor een prioritair medisch vaccinatieattest zou kunnen worden aangevraagd.
 • We kunnen patiënten alleen adviseren zich te laten vaccineren volgens het vaccinatieschema dat is opgesteld door het ministerie van Volksgezondheid.

  https://dystonia-europe.org/
      https://amadys.fr/