Overslaan en naar de inhoud gaan
Dystonie

Ervaringen uitwisselen helpt mensen vooruit!

Dankzij dystoniebabbels, ledendagen en uw voorstellen, ontstaan een stroom aan tips om zelfs met dystonie 'beter' te leven. Hieronder een bundel van 3x3 tips. Ze gelden niet voor iedereen , ze zijn niet de absolute waarheid. Want elke dystoniepatiënt is een verhaal op zich. En toch, soms toch... kan een deelgenoot jou helpen met kleine tip.

Als je nog meer wil weten, dan moet je onze activiteitenkalender volgen en komen!

Dystonie

Drie keer drie survivaltips

Zoek goede informatie. Neem contact op met ons via info@dystonie.be. We helpen je graag verder. Dankzij onze kennis door veel ervaringen van veel mensen kunnen we weg-wijzer zijn.

Leer anderen wat dystonie is. Jouw vriendenkring weet niets over dystonie. Spoor ze aan deze website te bezoeken.

Dystonie is geen psychiatrische aandoening. Het zit niet tussen je oren, het is geen vorm van aanstellerij of aandacht zoeken. Twijfel daar nooit aan!

Dystonie

Informeer elke arts die je behandelt. Dystoniepatiënten zijn niet vrij van andere ziektes of aandoeningen. Informeer de behandelende arts(en) duidelijk over jouw dystonie. Vraag je huisarts dat expliciet.

Wees voorzichtig met alternatieve behandelingen! Soms doen ze meer kwaad dan goed en focussen meer op psychische hulp of fysiologische correcte therapie.

Zoek hulpmiddelen die je helpen. Al nagedacht over een goed hoofdkussen, een goed bed, een 'backfriend' voor in de wagen, een tandem om samen te fietsen?

yoga

Let op je voeding. Vermijd vluchtwegen zoals pijnstillers, alcohol of opwekkende middelen. Een onbegrepen dystonie kan leiden tot depressie, depressie kan leiden tot een cirkel van ongezond leven.

Blijf bewegen met regelmaat! Zoek voor jezelf de beste manier en het beste tijdstip van de dag. Relaxatieoefeningen (al of niet olv kinesitherapeut), zwemmen, wandelen, fietsen (indien mogelijk), ... helpen om de pijn te verlichten en de mentale weerstand te verhogen.

Leer relativeren. In het leven is niets belangrijker dan leven. Zoek kansen en uitdagingen die je plezier geven en die je aankan. Informeer bij deelgenoten!

Deelgenoot worden

lees meer

Deelnemen

lees meer